Liner Kaplama Yapımı
- Anasayfa
- Liner Kaplama Yapımı
Kısa zamanda, düşük maliyetli havuz yapımının en kolay yolu liner havuzdur. Liner Havuz yapımı, malzeme saf PVC hammaddeden imal edilmiştir. Çok çeşitli renk ve desen yelpazesine sahiptir. Seramik, mozaik, bordür gibi çok renkli desenlerinin yanında tek renk ya da dokulu görünüme sahip modelleri vardır. Havuz yapımı iç kaplaması 1,5 mm kalınlığındadır. Beton ya da çelik ana yapılarla uyumludur. Çok esnek bir madde olmasından dolayı yer hareketlerinden oluşabilecek deformasyonlardan etkilenmez. Kesici bir cisimle özellikle kesilmedikçe yırtılmaz. Yırtılması durumunda havuz su ile dolu iken bile kolaylıkla tamir edilir.
Özellikle derz takıntısı olanlar için derzsiz olmasından dolayı tercih edilebilir. Malzeme özelliğinden dolayı yüzey yosun tutmaz. Liner kaplamalı yüzme havuzları yanlızca skimmer denilen yüzey sıyırıcı filtrasyon uygulaması yapılır.
Liner hazır beton kalıp üzerine uygulanabileceği gibi beton kalıp ile uğraşmak istemeyenlere çelik paneller ile de yapılabilir. Panel ile Havuz yapımı süreci hızlandırır. Daha ekonomiktir. Ana taşıyıcı beton ya da panel yapının tamamlanması ile zemine 4 mm keçe serilir. Daha sonra liner, havuz içerisine serilir. Havuzun şekline göre montajı yapılan liner havuz çevresinin üst kısmına liner rayı ile asılır. Liner ile ana yapı arasındaki hava vakumlanır. Vakumlamayı takiben havuz 15-20 cm kadar su ile doldurulur. Bu aşamada havuz üzerinde ekipman yerleri açılır. Ekipmanların montajı tamamlanır. Havuz tamamen su ile doldurulur. İlk suyun gerekli işlemleri yapılır, havuz bakım eğitimi verilir. Havuz kullanıcıya teslim edilir.
Havuz Yapımı: Havuzda yer alan suyu sürekli olarak alıp filtrasyon sistemine taşıyan üniteler havuz sirkülasyon pompalarıdır. Havuzda kullanılacak pompa/pompalar havuz hacmine ve havuzun kullanım amacına göre hesaplanır.
Havuz Filitrasyonu : Havuz suyu kullanım yoğunluğu ve dış etkenlere bağlı olarak kirlenir. Saç, kıl, kepek, tekstil parçaları, kozmetikler kullanıcılar tarafından havuza bırakılır. Dış etkenlerle havuza giren toz, toprak gibi unsurlar da havuz kirlenmesini hızlandırır. Kirlenen su sirkülasyon pompası ile havuzdan emilir ve doğrudan filtrelere gönderilir. Filtreler içindeki kuvars kum / cam parçacıklar vasıtasıyla su zararlı partiküllerden temizlenir. Filtreden çıkan suya mikroorganizmalardan temizlenmesi için havuz kimyasalları uygulanır. Su temizlenmiş hali ile tekrar havuza gönderilir. Bu süreç filtrasyon sistemi olarak adlandırılır.
Havuz yapımı Dezenfeksiyon Sistemleri Filtrasyon sistemi partikülleri ayrıştırır. Virüs, bakteri, mantar ve yosun sporları gibi mikroorganizmaları temizlemek için özel havuz kimyasalları kullanılır. Bu havuz kimyasalları havuzun hacmine ve kullanım yoğunluğuna göre uygulanır. Manuel olarak uygulanabileceği gibi ölçüm ve dozajlama tam otomatik sistemler ile de uygulanabilir. Klor, PH, Topaklayıcı, Yosun önleyici gibi maddeler havuz kimyasalları olarak sayılabilir. Ayrıca kimyasal kullanımını azaltmak ve havuz hijyenini arttırmak için tuz elektroliz cihazları, ozon jeneratörleri ve UV dezenfeksiyon sistemleri de kullanılabilir.